Parasztház felújítás, vályog, kert, gyümölcsös, szőlő, bor. Hétvégék falun. www.paraszthaz.com

2008-04-22

kamra egy

Az első családi-baráti disznóvágás sikeres lebonyolítása a tapasztalatokon túl új problémákat hozott a felszínre: mit csináljunk azzal a kolbásszal, disznósajttal, sonkával, amit a családi kóstoló-csomagok összeállítása és szétosztása után nem bírunk azonnal megenni?! Netán hozzam fel pestre és lógassak ki úgy kb. 10 kg füstölt szalonnát a társasházunk lépcsőházában? Vagy vigyem be a céghez az irodába, hogy mindig legyen egy kevés nálam, ha megéheznék?

Az öregek elmondása szerint a novemberi disznóvágás és decemberi füstölés után a húsokat a padlásra vitték, ahonnan az idő melegedésével (április végén) a kamrába kerültek. Ezzel csak pár apró gondom lenne: február végén vágtunk, április elején füstöltünk, már február végén 18°C volt (nem csak a padláson) és végezetül egyáltalán nincs kamránk. Egyszóval meg kell oldanom a puha, még csepegő kolbászok és a szikkadó sonkák lakhatási problémáját.

A házban eredetileg persze volt kamra, de ezt még a felújítás első fázisában beáldoztam: először wc-nek jelöltem ki, majd egy komfortfokozatot visszakapcsolva a fürdőszobához csatoltuk.


A mai állás szerint elég nehézkesen tudnánk újra helyet szorítani neki.


A hosszas keresgélés után végül a magát lomtárolónak álcázó, de egyébként a látszat ellenére garázsként funkciónáló pajtában találtuk meg az ex-malac lakhelyét. A sarokban akkora helyet jelöltünk ki, hogy az autó azért beférjen a kamra mellé. A beton alapra 10-es válaszfaltégla került, benne a fenti képeken látható eredeti ajtótokkal. Mondom én, hogy mindent érdemes félrerakni, lassan az elbontott disznóólat is előkeresem.



A jó kamra hűvös, enyhén párás a levegője (hogy ne száradjanak ki túlságosan a holmik) és jól szellőzik. Előbbi kettőről a vályog gondoskodik: a 60 cm-es falvastagság kiválóan szigetel, miközben a falban lévő természetes nedvesség párolgásával jó levegőt ad. Mivel a pajtában a kamra jóval nyitottabb helyen van és csak két fala vályog, így itt mindenképpen gondoskodni kellett a hőszigetelésről: a téglafalakra magyarcell, a kamra tetejére üveggyapot és magyarcell került.


A falazás zárólépéseként a jobb tartás érdekében csemperagasztóval rögzített háló ment a falakra, ami így közvetlenül meszelhető.


A kamra áll, már csak a jó szellőzésről, a díszítésről és a berendezésről kell gondoskodni. Folytköv.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

I am truly glad to read this blog posts which consists
of plenty of useful data, thanks for providing such data.


Also visit my blog post - www.blesele.org